Вплив кави та чаю
Кава і чай — напої, які людство відкрило для себе сотні років назад, — стали важливою частиною культурних традицій і соціального життя.
Що міститься в них кофеїн — одне з найбільш широко поширених психоактивних речовин в світі . У Сполучених Штатах, які не входять навіть до десятки найактивніших країн — споживачів кофеїну, 85% дорослих вживають його щодня при середніх значеннях на людину 135 мг в день, що еквівалентно приблизно 1,5 стандартним чашкам кави (235 мл) .
Крім кави і чаю, кофеїн міститься і в інших рослинах: какао-бобах, листках йерба, ягодах гуарани. Штучно синтезований кофеїн додають в багато енергетичні напої.
Молекулярна структура кофеїну аналогічна структурі нейромедіатора аденозину, що дозволяє кофеїну зв’язуватися з аденозиновими рецепторами в головному мозку і пригнічувати ефекти цього медіатора. У помірних дозах (від 40 до 300 мг) кофеїн може протидіяти ефектам аденозину, тобто знижувати втому і підвищувати пильність .
Кофеїн часто демонізують: раніше висувалися припущення, що він збільшує ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань, провокує депресію та безсоння. Однак останнім часом з’явилися докази користі кофеїну для здоров’я. Кофеїн широко використовується для лікування апное недоношених немовлят і в знеболюючих препаратах спільно з анальгетиками для посилення ефекту знеболювання.
Більшість побічних ефектів кофеїну проявляються лише при надмірному споживанні. А до деяких негативних ефектів з часом виробляється толерантність